BioStop – Darázs és légycsapda vélemény és teszt

Mini előzménytörténettel kell kezdenem ezt a rövid tesztet. 🙂 Terméskövet pakolok most már jó ideje egy fal felépítéséhez. A szállítások között elég sok idő eltelt, és most a legutóbbi fuvar után a szokásos módon elkezdtem ledobálni a köveket. A baj úgy jött, hogy nem vettem észre, hogy kőhalom közé befészkeltek a darazsak, így az első pár dobás után meg is támadtak. Legalább megtudtam, hogy nem vagyok allergiás a csípésre, legalábbis most nem kaptam anafilaxiás sokkot.

Mindenesetre így jutottam el oda, hogy ezeket a darazsakat bizony innét el kell tüntetni. Mivel nem látom mennyire mélyen van a fészek így nem jöhetett szóba a spray vagy az irányított irtás. Csinálhattam volna csapdát ásványvizes üvegből, de úgy döntöttem tesztelek egy már kész terméket.

BioStop – Darázs és légycsapda

A BioStop terméke mellett egyrészt az elérhetősége, másrészt irtószermentessége miatt döntöttem, nem utolsó sorban pedig az ára sem volt vészes (2.290Ft)

A termék használata ugye nem igen bonyolult, van is a dobozban 3 tasak lötyi az utántöltéshez, így a hivatalos csalival is tudjuk többször használni. A csomag tartalma a műanyag pohár, a tető és egy részhuzal a felfüggesztéshez.

Nohát nézzük az első napot

A darázs csapdát késő délután helyeztem ki az előírásoknak megfelelően. Beletöltve a csali folyadékot közel a fészekhez felfüggesztettem olyan helyre, ahol majd sütni fogja a nap és így tud párologni, odavonzani a darazsakat.

Már reggel igen sok fogságba esett rovart láttam. Ezeknek nagyon nagy része légy volt. A fészekből ki-be száguldozó darazsak viszont nem igen figyelték. Egyetlen egy mászott csak bele. Adtam még időt neki, néha ránéztem.

Három nap után ebben a 38 fokos melegben ki is száradt, és a bogárveszteséget is látva elenyésző számban sikerült darazsat fogni, pedig a fészek körül már nagyon sokan zsonganak. Kicsit figyeltem a csapdát és a körülötte repdeső darazsakat, és egy elég meglepő dolgot figyeltem meg. A darazsak egyszerűen berepülve ittak egy kicsit a csali folyadékból, aztán pár körözés után megtalálták a kiutat.

Nem tudom másnak is volt-e ilyen tapasztalata, vagy nekem okos darazsak jutottak, de sajnos így a hatékonysága nem jó. Most második alkalommal a folyadék mennyiségét növeltem kicsit, hogy kevesebb hely jusson repkedni, de nem tudom hogyan lehetne elérni, hogy ne tudjanak kijutni a csapdából. Mérget nem akarok alkalmazni, úgyhogy még tesztelem hogyan lehetne megoldani hogy a bejutás egyszerű legyen a darazsak számára, de ki már ne tudjon jönni… ha rájövök megosztom veletek.

UPDATE – Második próbálkozás és eredményesség

A második alkalommal kicsit módosítottam a csapda beállításán. Olyan sok mindent persze nem lehet, úgyhogy nem előzte meg komoly mérnöki munka… Egyszerűen több folyadékot tettem bele mint az első alkalomnál. KB félig tettem a korábbi negyed helyett. Ez a módosítás elég volt ahhoz, hogy a darazsak ne tudjanak kisétálni ivás után. Igaz még így is rendkívül nagy túlsúlyban voltak a legyek, de egy igen nagy lódarázs is áldozatul esett.

Utolsó konklúzióként pedig… Sajnos hiába van kint a csapda a fészek tovább fejlődött a kőrakás alatt. Nem tudok hozzáférni, és egyre nagyobb számban száguldanak ki és be a kőrakáshoz a darazsak. Valami mást kell kitalálnom, mert sajnos a darázsírtó spray sem lehet hatásos, hiszen nem tudom pontosan milyen mélyen van a fészek. Mindemellett a BioStop darázscsapda hatásosan működik, de az én esetemben nem elegendő.

Tetszett amit olvastál? 🙂

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial