Birtokjelentés – 2020 Augusztus

Annyi minden történt az előző bejegyzésem óta, hogy szinte már nem is tudom honnét kellene kezdenem a pótlást. Majdnem két hónapja írtam az utolsó bejegyzést, de… mentegetőzve ennek a napi munka és az elképesztő leterheltség volt az oka.

Nehéz úgy fejlesztgetni és tervezni egy „hatalmas” 🙂 birtokot, hogy ehhez nem vehetek igénybe hitelt, és meg kell teremtenem az alapot hozzá. Valójában emiatt egy kicsit lehet ki is bővíteném majd a blogot, és lenne egy anyagi vonzat bemutatása is a dolognak.

Node az előző bejegyzésben ott hagytam abba, hogy elültetésre kerültek a batáta palánták. Bizony azóta már történt egy s más. Elsőként meggyűlt a bajom az őzekkel. Érdekes, hogy ott van számára több hektárnyi zöld terület, de neki valamiért mégiscsak az édesburgonya levele kell. Közben rá kellett jönnöm, hogy ennek bizonyára az lehet az oka, hogy finom, méghozzá akár emberi fogyasztásra is, viszont ennek utána kell nézzek, hogy minden fajtára igaz-e. Mindenesetre ha ehető, ha nem… nekem nem hagyott:

Az Őz jóllakott a batáta levelével…

Közben azért telt-múlt az idő mint a mesében. Megérett a cseresznye és a meggy is. Ennyit egy fán még soha nem láttam, pedig sem permetezve, sem metszve nem volt idén, de talán már évek óta ez a fa. Ennek ellenére húsmentes volt a cseresznye. 🙂

Felszedésre került az első hagymatermés és a meggy is. 🙂

Első hagymatermés, plusz egy kis meggy.

Mi történt még… Egy félárnyékos helyen készítettem egy ideiglenes komposztáló helyet. Nem egy komoly munka volt, viszont annál fontosabb lett amiatt a gaz mennyiség miatt ami megtermett a kertben.

Ez tulajdonképp egy fontos lépése lesz a következő évnek, hogy a mélymulcsos gazdálkodást megvalósítsam, és reményeim szerint sokkal kevesebb energia menjen el a gazolásra és az öntözésre is. Ez is egy nagyobb lélegzetvételű téma, melyekből még tervezek jópárat:

  • Mélymulcsos gazdálkodás előkészítése
  • Magas ágyások kialakítása a mulcs megfelelő rendezettségéhez
  • Melléképület bontása és kialakítása, festőműhely kialakítása
  • Faház elbontása
  • Konténerház megtervezése és felépítése
  • Önellátó kert megtervezése növény szinten, tárolás és termesztés kialakítása
  • …és persze rengeteg kertrendezési lépés

Téma az akad bőven, majd az idő megmutatja hogyan tudok esetleg egyre többet erre a projektre szánni. A pénzügyi része alapvetően már egy kihívás, hiszen ahogy már a bejegyzés elején is említettem minden egyes lépés hitel nélkül kell hogy megvalósuljon.

Node zárásként legyen itt egy kép, hiszen az édesburgonya sok viszontagságon esett át, de azért eltelt két hónap. Túlélve az őzeket, a forróságot most már igen szépen kezd kialakulni. Persze a nem kívánatos növények körülötte többször olyan gyorsan növekednek. 🙂

Édesburgonya állapot ültetés után 1.5 hónappal

Tetszett amit olvastál? 🙂

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial