Édesburgonya, batáta palánta – csíráztatás, ültetés és nevelés

Még fejszém sincs, de máris nagy fába vágtam… 🙂 Elég nagy terület van parlagon még a telken, és annak ellenére, hogy ez a nyár és ősz a tervezésre, előkészítésre megy rá úgy gondoltam az édesburgonya ültetést kipróbálom. Miért éppen az édesburgonya? Mert egészségesebb mint a normál krumpli, amit sajnos túlságosan is szeretek ezért az alakom hasonlít is a krumpliéra.

Namost… a terv hogy szép vékony édesburgonyákat termesszek, és a kerti munka számomra is ilyen alak eléréséhez segítsen hozzá. 😀 A terület adott tehát, a terv szerint ide kerül az édesburgonya:

A kiszemelt terület

Batáta / Édesburgonya csíráztatás

A terület felásva várta a palántákat. Utánaolvasva a neten nekiveselkedtem a batáta palánta csíráztatásnak és növesztésnek. Vettem egy édesburgonyát, kettévágtam majd fogpiszkálókat szúrtam bele, hogy megtartsa a pohár tetején a növényeket. A poharakat feltöltöttem vízzel addig, hogy 1-2cm mélyen beleérjen a fél-krumpli a vízbe. Íme:

Édesburgonya előkészítve csíráztatásra

Ha minden igaz akkor egy félbevágott batátán 15-20 palánta növekedhet, az én tervem pedig 40db ültetése volt. Ez mind szép és jó, de van egy kis bökkenő, mert ez a fenti kép május 12-én készült, most pedig mikor a cikket írom már június 28. van. A batáta ültetése pedig június elején javasolt. Éppen ezért a dolgok már picit előrehaladottabb állapotban kell hogy legyenek ugye? A csíráztatásom így néz ki a mai napon (2020. Június 28.):

Pici pöcök a tetjén a közel két hónapos csíráztatási folyamat alatt.

Az egyik fele a krumplinak nagyon szép gyökeret eresztett, ami aztán be is hálózta a teljes poharat. Olyan szépen látszik, hogy minden lehetséges tápanyagot felszívott a vízből, mely így teljesen tiszta. A másik fél viszont valamiért csak rothadásnak indult. A legelső megjelent kis gyökerek eloldóttak, és nyálkás hab jelent meg a krumpli felületén. Most azt tisztítottam, vizet lecseréltem, meglátjuk mi lesz belőle. Mindenesetre még csak most jelent meg az első gallyacska. A jövőben korábban meg kell kezdenem a csíráztatási folyamatot. Termésem lesz azért remélem ettől függetlenül, mert a célomat el nem engedtem és rendeltem 40db palántát.

Batáta ültetés és nevelés

Ez itt most nem a reklám helye, de szeretném megemlíteni hogy a BatátaPalánta.hu oldalról rendeltem a növénykéket. A rendelést a kiszállítási idő előtt hetekkel leadtam, az ültetési idő közeledtével pedig jött is az értesítő, hogy érkeznek a palánták. Két félét rendeltem, a csomagoláson szépen látszott is, hogy melyik-melyik.

Kétféle batáta palánta

A leírás alapján vízbe tettem őket, mert aznap nem volt lehetőségem ültetni, és aztán sajnos a munkám miatt másnap sem. Ehhez még hozzá jött hogy az a másnap nagyon melegre sikeredett. Mikor a második nap kimentem sajnos nagyon kókadoztak, nem volt idő késlekedésre. Az első cél az volt, hogy minél előbb elültetésre és öntözésre kerüljenek, így elkészítettem nekik a bakhátat és belekerültek a pöttöm palánták. Gazolási hiányosságokat vélhettek felfedezni igen… sry. De tényleg életmentés volt itt az elsődleges cél. Mindemellett jövőre nem is akarok igazából gazolni, hanem szalmás mélyalmos gazdálkodásra akarok átállni. Erről majd máskor és úgy hiszem több bvejegyzésben írok majd. Szóval az ültetés és öntözés után.

Batáta birodalom az első gyors ültetési lépés után

Utána viszont megérkezett Medárd. 🙂 Az a pár esős és hűvösebb nap számomra ajándék volt. Egyetlen egy növényke veszett ki valahogy, de szerintem azt valami megkóstolta. A kertet rendszeresen látogatják az őzek, szóval remélem nem ízlik majd nekik a batáta levél. 🙂

Az esős napok után a növények megerősödtek, és a kezdeti nehézségekből kezdenek felocsúdni. Remélem jó helyük van és lesz is.

Mind az összes ifjonc szépen cseperedik. A bakhátakat szépen növelem a gazolás alkalmával majd szépen lassan, emelve a növények magasságát és a termő részt a tervek szerint. Majd jönnek a státuszjelentések. A területet viszont elméreteztem ezt be kell valljam… elfért volna még 100 növény. 😀

Batáta birtok 😀 – Állapot 2020. Június 28.

Tetszett amit olvastál? 🙂

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial