Bodzaszörp készítése? Kicsit valami más. :)

Valójában nem is terveztem, de a bodzavirágzás időszakában úgy látom nem maradhattam ki a bodzaszörp készítéséből. Valójában nem is szörpöt készítettem ahogy már a címben is lelőttem a poént, de az elkészítési metódus nem változott… inkább leírom mindkét verziót.

A telken három hatalmas bodzabokor pihen és áraszt nagyon kellemes illatot. Önmagában a bodza szörp íze is ehhez hasonlít megszólalásig. Kellemesen, hűsítően édes, de mégis fanyar. Számomra kifejezetten felfrissítő. Node készítsünk akkor egy hűsítő italt. 🙂

Bodzaszörp készítése

Virág begyűjtés: Amire szükségünk lesz az a bodzának a szép kinyílt hófehér virága. A virágokat nem kell egyenként, apránként szedegetnünk. Egész fejeket vághatunk le de óvatosan tegyük. Ne essenek nagyot a virágok, mert a finom íz alapvetően a virágtányérokban raktározott virágporból lesz majd.

Virágok tisztítása: Úgy gondolom ez szintén fontos lépés. A bodza elég sok vonzó édes nektárt és virágport tartalmaz mely erősen vonza a rovarokat. Azt hiszem lehetetlen úgy bodzavirágot szedni, hogy az teljesen tiszta legyen. A bogarakat lerázni róla nem lehet, mert akkor elveszítjük a virágport. Én nem szeretem az előkészítésnél a vízben úszkáló rovarok látványát, úgyhogy szépen óvatosan vagy leszedegetem, vagy a szennyezett virágrészeket eltávolítom, és így kerül az alapanyag egy 5 literes üvegbe.

Szörp előkészítése: Az üvegbe elhelyezett virágokat felegendjük 4 liter hideg vízzel, a virágokat pedig lenyomjuk a víz alá picit. Veszünk egypár citromot, és karikákra szeletelve beledobjuk az üvegbe… itt pedig belátásunkra van bízva mit teszünk, mert ezen a ponton szétválnak a különféle receptek…

  • Első verzió, hogy állni hagyjuk 24 órára, majd utána leszűrjük, hozzáadunk 3kiló cukrot és felforraljuk, majd szépen üvegekbe töltjük.
  • A második verzió, hogy már az első pillanattól kezdve hozzáadjuk a cukrot, és 4-5 napig hagyjuk állni.
  • A harmadik verzió, hogy hozzáadjuk a 3kg cukrot, hagyjuk állni 4 napig, majd fél kiló cukrot karamellizálunk, hagyjuk kicsit kihűlni, majd ráöntjük a leszűrt szörp alapanyagot, és folyamatos melegítés kevergetés mellett megvárjuk míg a karamellizált cukor feloldódik, és felforraljuk az egészet, majd pedig steril üvegekbe töltjük.

Bármelyik verziót is válasszuk a lényeg a szűrés, cukor hozzáadás, forralás és üvegbe töltés. Nálam viszont máshogy történt.

Bodzalé készítése cukorbetegek számára

Nem állítom, hogy a receptem hivatalos, és hogy mindenkinek megfelelő, viszon én erős inzulinrezisztenciával, és túlsúllyal küzdök. Éppen ezért nem elfogadható számomra, hogy 4 liter vízhez közel ugyan annyi cukor is kerüljön. Az eltarthatóság miatt szükség van a cukorra főleg úgy ha nem akarunk semmilyen egyéb tartósítószert is használni. Annak sem vagyok híve, így úgy döntöttem, hogy olyan frissítőt készítek ami pár nap alatt elfogy, egészségesebb és felüdít. A recept tehát az alábbiak szerint módosult az után, hogy a virágok az üvegbe kerültek:

Cukormentes bodzalé, bodza-limonádé: A virágokhoz négy liter vizet adtam, majd egy igen nagy citromot megmostam, majd olyan 80% -ban felszeleteltem. A maradék csúcsos részt belepréseltem citromléként az üvegbe. 24 órát hagytam állni, közben egyszer kevertem meg, és nyomtam lejjebb benne picit a virágokat és a citromot. Egy nap után leszűrtem és beledobtam 4db édesítő bogyót. Tulajdonképpen ilyen egyszerűen végeztem, és két nap alatt elfogyasztottam.

Természetesen jó az amikor az ember egy természetes, saját maga készítette szörpöt ihat még akár tél közeledtével is, mert cukorral és forralással sokáig eláll, de ha a cukortartalomra is figyelni kell, akkor számomra az általam készített frissítő is nagyon jó megoldás. A kertben pedig akad még bőven utánpótlás, míg tart a virágzás. 🙂

Szép napot és jó felfrissülést mindenkinek! Egészségetekre! 😀

Tetszett amit olvastál? 🙂

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial