Első szárnypróbálgatások avagy egy Hügelkultur-ágyás elkészítése.

Nem egyszerű a földbirtokos élete. 😀 Lassan egy hónap eltelik hogy megvan a telkem és az idő legnagyobb része tervezéssel telik. Mi legyen a telekkel, hogyan legyen megtervezve a növények helye, az állatoké és önmagában a lakóházé. A probléma az hogy ezek olyan nagy lépések, hogy előtte van pár nulladik lépés… de még mennyi. Ezekről fogok külön írni, de mindezeket megelőzi még valami… elvégre tavasz vége felé járunk, így a kertnek indulnia kell, mert palántázni nem tudok majd szeptemberben.

No szóval palántázni viszont kell, és meg os volt rá a megfelelő motivációm. Ilyenkor az ember beleveti magát az Internet bugyraiba, és rengeteg cikket elolvas, videót néz hogy mit és hogyan csináljon. A metszési időszak végén voltam már így az már a következő év elejére marad. A fák így is igen szépek… tényleg erről is kell majd egy dokumentáció, hogy mi hol van, és hogyan fejlődik. Azt hiszem erre egy külön lap készül majd, csak hogy látszódjon honnét indult, és majd ha Isten is úgy akarja megmutathatom, hogy hova jutott… Node megint elkalandoztam.

Szóval a cikkek és videók elvezettek a kert.tv egy érdekes anyagához mely a Hügelkultur ágyásról, más néven a Bakhátas-magaságyásról szólt. Szó-mi-szó, olyan profin megcsinálni az ágyást jelenleg nem volt lehetőségem megcsinálni mint ahogy a mellékelt videón látható, viszont annyi faanyag van a telken, hogy meg kellett próbálnom ideiglenesen elkészíteni egyet.

Bele is keveredek egy ellentmondásba, hiszen a Hügelkultur-ágyás lényege pont az volna, hogy akár éveken keresztül ellássa a rá ültetett növényeket tápanyaggal. Az ágyás alá elhelyezett vastag fatörzsek, ágak a folyamatos korhadáson keresztül tápanyaggal látják el a rá ültetett növényeket, mindemellett pedig erősebben megtartják a nedvességet elősegítve azt, hogy ne kelljen esetleg olyan gyakran öntözni, vagy ne kelljen rettegnünk a szárazságtól.

„Ideiglenes” ágyás 5 évre?

Az ágyás elkészítéséhez készítettem egy árkot, majd különböző korú és állapotú vastag faágakat szedtem össze a telekről, és az aljára helyeztem.

Alapvetően a célom egy olyan ágyás amiben paradicosm lesz ültetve, ami mellett olyan pázsitosan még spenót kerül. Az ágyást akkora méretűre gondoltam kialakítani, amiben 8 tő paradicsom nőhet. Meglátjuk majd milyen lesz, erről később úgy is írok majd.

Folytassuk az ágyás elkészítését, hiszen a vastag ágak után jöttek a vékonyabbak, majd a még vékonyabban és ezek erős tömörítése. A tömörítés rálépéssel történt. Namost egy jó tanács… Én jól felnyaláboltam kesztyűben egy halom rőzsét és rádobtam az ágyásra. Majd mikor ráléptem és összetörtek a lábam alatt a gallyacskák akkor a bokámBAN éreztem, hogy bizony akác ágak voltak. Nem kellemes. Vigyázzatok a tüskékkel… 😀

Zöld hulladék nélkülözése mellett nem volt más lehetőségem a gyors rothasztás eléréséhez, az éppen megkurtított bodza leveleit helyeztem a felső szintre, majd pedig a földkupacot.

Az hogy nem tökéletes az ágyás az teljesen biztos. Hogy jövőre át fogom helyezni máshova annak is nagy a valószínűsége. Azért remélem, hogy idén azért tud segíteni egy kicsit a paradicsom és a spenót számára. Mivel nincs körbekerítve és fóliázba könnyebben kiszárad a teteje. Remélem ezen változtat majd a spenót benövekedése, és a paradicsom által nyújtott árnyék.

Sok még a remény, mert kevés a tapasztalat és a tudás, de majd érkezik, mint ahogy a következő bejegyzés is az ágyás állapotáról. Legyen mondjuk május végén. 🙂

Tetszett amit olvastál? 🙂

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial