Egy Ökokert története – 1. rész.

2020 májusa azt hiszem sokunk életében az újraindulást fogja jelenteni. Annak ellenére, hogy a bezártságunk nem volt erős idehaza mégis egy kicsit talán mind magunkba néztünk, és átgondoltunk hova is tartunk és miért… és talán nem is kell több motíváció arra, hogy belevágjuk végre valami újba, valami olyanba amiről régóta álmodtunk. Számomra az egyik legfontosabb álmom egy kert, egy kis ökogazdaság kialakítása és saját magam tesztelése, hogy hogyan tudom én ezt csinálni, úgyhogy… nekiindulok. 🙂

Álom és vízió

Látok magam előtt egy kertet, ahol magaságyások, őserdő szerűen növekedő veteményesek mellett sétálhat az ember. Kis mediterrán sarok, terméskővel… kiülős filagória, gyümölcsfák és pár háziállat szaladgál önfeledten. Olyan kertet szeretnék kialakítani ami önnfenntartó tud lenni, amelyben megtermelődik a megfelelő tápanyag minden évben, automatizálható és legfontosabb jellemzőként vegyszermentes. Ehhez nagyon sok mindent meg kell tanulnom és alkalmaznom is kell. Megfelelő kialakítás és tervezés, növénytársítások, kártevők elleni küzdelemhez természetes megoldások hatékony alkalmazása… Mi is van még. Talajművelés, metszés, karbantartás. Nem is tudom most felsorolni.

Természetesen mindehez szükséges az is, hogy a környezet is megfelelő legyen. Melléképületek kialakítása, felépítése. Állatok tartásához szintén a mini lakhelyeik megalkotása. Öntözőrendszer, komposzt rendszer, házi szennyvíztisztító nagyon jó lenne… megújuló energiaforrások használata alapvetően gondolva itt a napelemekre… nohát rengeteg minden.

A jelenlegi állapot

Önmagában a telek egy szőlőhegy oldalában fekszik mintegy 3000nm-en. Itt lesz lehetőségem megvalósítani a terveimet. Őzekkel már találkoztam, ők egyenlőre otthonosabban mozogtak nálam mint én magam. 🙂

Közel 30 gyümölcsfa, fenyők, akácos. Van azért bőven terület amit munkára lehet fogni, ahol elférnek a melléképületek. Ez az év az előkészítés a tervezés idejét fogja jelenteni leginkább, de a célok közelebb értek, így motíváltabb lehetek mint valaha.

Remélem a blog és később tán vlog is hasznos lehet. Kíváncsian várom hogy lesz-e követője a cikkeknek ezen a honlapon, és hogy milyen témák érdekelnek majd Titeket.

Még pár kép a helyről az első bejegyzés végén, búcsúzóul. 🙂

Tetszett amit olvastál? 🙂

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial